3D scanning av ett mindre batteridrivet flygplan där meshmodellen skall användas för framtagning av specialtillbehör. Vi använde vår Zeiss T scan Hawk 2 för hög noggrannhet på stor objekt.

3D scanning av brunn samt framtagning av 2d ritningar och 3d modeller av brunnen under mark. Scanning gjordes med Faro Focus S70 samt ett specialstativ som kan veva ner scannern ca 5m och färrstyras. Cadmodeller, ritningar och punktmoln geo refererades mot SWEREF99 och RH2000

3d scanner montera ”upp och ner”

3d scanning av en stor växellåda för kvalitetskontroll mot cadmodell. Scanning gjordes med Zeiss T scan Hawk 2 för bästa noggrannhet på stora objekt.

3D scanning av plastback samt framtagning av konceptmodell i step-format. Scanning gjordes med Zeiss T scan Hawk 2.

Cadmodell i step-format

Uppdraget var att ta fram 3d modeller på 20st lasermaskiner och behandlingsstolar.

Textruerad meshmodell

Framtagning av en komplett meshmodell för vidare framtagning av kundanpassad kåpa till flaket. Vi använde en kombination av Artec Leo och Artec Ray för hög noggrannhet.

Meshmodell av en truck.

Vi fick förtroendet att skapa en 3d dokumentation av ”Edda” en av dom äldst bevarade fridtidsbåtarna som fortfarande finns kvar. Vi scannade med Artec Leo för alla detaljer och Leica RTC360 för de större områdena.

Segelbåten Edda scannas med Leo

Uppdraget vi fick var att göra 3D scanning av en membranpump samt Reverse Engineering av datan till parametrisk Inventormodell.

Tillsammans med partner så levererades ett komplett Scan to Bim projekt där Scanders ansvarade för kombinerad 3d scanning med stativ scanner och drönare.

Revitmodell i LOD3

Kombinerad 3d scanning

Vi gjorde 3D scanning av en kvarnskruv med Artec Leo och sedan tog fram komplett 3d modell i Solidworksformat. Skruven är ca 1.5m hög och väger 1500kg.

3D scanning med Artec Spider för hög noggrannhet. Modellen skall användas för att tillverka foam-inredning till verktygsväska.

Meshmodell, noggrannhet ca 0.05mm

Texturerad meshmodell

Vi gör även underlag och cadmodeller till privatpersoner som skall göra förändringar på sin villa eller tomt. Bilderna visar vilken detaljrikedom vi får när vi 3d skannar med vår utrustning. Detta är inga foton utan ett färgsatt punktmoln med hög noggrannhet som kan användas för trädgårdsplanering eller tillbyggnader.

Punktmoln i färg av ett stenparti
Punktmoln i färg över fastigheten

Vi fick i uppdrag att skapa en visualisering över ett större område bestående av parkmiljöer och 5st byggnader liknade byggnaden på bilden. Vi använde både vår laserskanner och vår drönare för uppdraget. Sedan förädlades punktmolnet över området till en högupplöst texturerad mesh. Tillsammans med Revitmodeller skapade vi en film. 3d modellen kan även användas i andra miljöer för visualisering.

Punktmoln från vår drönare

Omfattningen på uppdraget var att 3d skanna ett fabriksområde i en livsmedelsfabrik samt ta fram en cadmodell i detaljrikedomsnivå 3 (LOD300). Vi rensade bort all installation och maskiner i punktmolnet som skulle ersättas med ny utrustning så att punktmolnet.

På bilden visas en av våra laserskanners, en Faro Focus S70, som är monterat på ett höghöjdsstativ för att effektivt skanna in installationen på hög höjd, vi kan skanna upp till ca 5m höjd.

Kunden saknade modeller på sina bearbetningsmaskiner för att göra effektivt layoutarbete. Vi 3d skannade maskinerna och sedan förädlade punktmolnet till en cadmodell. Vi skapar cadmodeller med olika detaljrikedom beroende på behov och önskemål. Vi har 5 nivåer, bilden till höger visar en cadmodell av en cnc-maskin i nivå 3 och klar för import till Inventor.

Punktmoln av en cnc-maskin
Cadmodell-Digital tvilling

I fabriken skulle en omfattande ombyggnad göra och enbart äldre, ej uppdaterade 2d ritningar, fanns över området. Uppdraget är ett komplett ”scan2cad” projekt där vi 3d skannade hela området och sedan förädlade punktmolnet till en – as build modell – i step-format för vidare layoutarbete i Inventor.

process
as build modell av ett fabriksområde

3D skanning av fönstergluggar på en slottsruin. Totalt skannades ca 80st gluggar. Underlaget förädlade vi till unika 2d ritning för varje glugg som sedan laddades upp till en vattenskärmaskin där anpassade glasrutor tillverkades. Storleken på rutorna är ca 1,5×2,5m med en tjocklek på 20mm.

3D skanning av fönsterpartier på höghöjd (4m) av en kyrka i Skåne för att skapa nya kundanpassade fönsterramar i stål med hög precision. Punktmolnet bearbetades till en högupplöst meshmodell som sedan förädlades ytterligare till komplett Inventormodell och tillverkningsunderlag.

3D scanning av komplett kvarter i Stockholm med Faro Focus S70 samt modellering i Revit 0ch framtagning av komplettas 2d ritningar. Komplett scanning in- och utvändigt av samtliga utrymmen är gjord inkl modellering i LOD200 nivå.

3D scanning av grävmaskin med Leica RTC360 för framtagning av ljusramper i Inventor.

3D scanning av Tjolöholms slott. Scanning gjordes båden in- och utvändigt i samtliga utrymmen. En Leica RTC360 användes för scanning av byggnaden och Artec Eva användes för scanning av invändig utsmyckning, exempelvis statyer.

3D scanning av stadsdel i Göteborg med en Leica P20

Invändig 3D scanning av brunnar gjordes genom att montera scannern upp-och-ned. En GNSS användes för georeferering.

Uppdrag av Stockholms Musée att scanna ett tiotal olika föremål från Vikingatiden. Bl.a. ett mynt, svärd, statyer och runstenar.

3d scanning 3

3D scanning av rörkomponent inom processindustrin för framtagning av ritningsunderlag. Vi använde Artec Leo för scanning med noggrannhet på ca 0.1mm.